Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Utrechtse paardentram NCS 16 maakt proefrit in Den Haag (met video`s)
2 foto's van Jaap van der Noordt d.d. 17-10-2011 en 2 foto's restauratie
Dank aan Kees Pronk, webmaster vanwww.digitaletram.nl, voor het doorsturen van de foto's.

een historisch filmpjeDank aan Raymond Naber (www.tramwegstichting.nl) voor het sturen van de links naar de video's.Tiktak | 10-11-2011
De paardentram is op 9 november overgebracht naar het treinmuseum in
Utrecht, weet iemand of hij nog terug komt of zijn wij hem/haar voorgoed kwijt.
foto's op digitale tram

Anton Zonneveld | 27-10-2011
@ aldo markus : Bedankt voor uw commentaar.

aldo markus | 20-10-2011
De onderste foto is gemaakt op het Utrechtse Stationsplein, ongeveer op de plek waar nu (nog) het "Busstation Noord" ligt, sinds 1977 beter bekend als het stadsbusstation. Dat zal niet lang meer duren. Het busstation verdwijnt van deze plek om... plaats te maken voor een heus voorplein. Op de website www.cu2030.nl is meer informatie te vinden.

Anton Zonneveld | 20-10-2011
@ Raymond Naber : Zijn we al verwent met een nieuw hoofdstuk vakmanschap door TS met het restaureren van de NCS 16, wordt er ook een prachtige foto er aan toegevoegd. Waar en wanneer is deze foto genomen?

Hans Klomp | 20-10-2011
De Dutch Tramway Company had bij de aanvang van haar exploitatie in 1864 ook grote moeite met de inspanning van de paarden. Deze -Engelse- paarden drukten de trams steeds de rails uit. Na wijziging van de inspaning was dit probleem snel de wereld uit.

Raymond | 20-10-2011
De paarden komen uit Zeeland. De koetsier heeft een "koetsiersbewijs" en heeft bovendien les gehad in het rijden van tweespannen. Omdat wij geen enkele ervaring meer hebben met het rijden van paardentrams had de proefrit van 17 oktober tot doel juist hier weer een beeld van te krijgen. Het is moeilijker dan je denkt, de paardentram is voor de dieren best wel een last en de rails zijn voor de geheel beslagen paarden glad. Ook zijn er veel obstakels waar de dieren van nature omheen willen. Omdat er niet wordt gewerkt met een "boom" moet met de handrem er voor worden gezorgd dat de teugels altijd strak blijven staan. Het gevaar dat de tram de paarden van achter aanrijdt is daarbij niet ondenkbeeldig. Daarom is er altijd een remmer naast de koetsier aanwezig die hem ontlast. Het hedendaagse verkeer is ook al niet meer wat men begin 20e eeuw gewend was. Ik heb Wim een foto gestuurd van deze paardentram uit de begintijd, daar staat ook een tweespan schimmels voor en bovendien is er zelfs een tweede gesloten aanhanger aan vast gekoppeld. Hopelijk kan deze nog worden geplaatst.

Hoe dit in het Haagse verder gaat hoop ik u binnenkort te vertellen via de bekende websites.

Raymond Naber

Loek Seuneke | 19-10-2011
Hans (Zoef), er zijn nog voldoende manege`s waar je naast een ruiterbewijs ook een menbewijs kan halen, beide een erkend diploma.

Hans (Zoef) | 18-10-2011
Dat er nog mensen zijn die dit span kunnen mennen, het is toch echt geen alledaags beroep meer. Waar komen de paarde feitelijk vandaan, leuke combinatie, wit met donker zeer geslaagd!

Aat. | 18-10-2011
Vic78
Het is inderdaad niet leuk om elke keer er op gewezen te worden over het materiaal. Het is, en het blijft jammer dat de 57 op bokken staat en de 58 niet mocht komen. Volgens mij had dit wel anders gekund. Ik kan er heel veel woorden over vuil maken, maar ik doe het niet. Ik besef donders goed dat het HOVM en met namen het tram gedeelde zelf supporting is. Dat maakt het extra moeilijk om tot restauratie (werkzaamheden) te komen als er wat te doen is,

Vic78 | 18-10-2011
@Aat,

Ik zou zeggen, steek je handen uit de mouwen!

Dat gezeur op het HOVM begint me een beetje tegen te staan. De TS en Tramwerk zijn absoluut niet met het HOVM te vergelijken. Mocht het HOVM enkel en alleen trams restaureren en geen museum hoeven te exploiteren, dan zou je ze kunnen vergelijken. Nu worden er echter appels met peren vergeleken. Daarnaast worden de vrijwilligers van het HOVM ten onrechte door dit soort uitspraken belast.

De enige vergelijking die gemaakt mag worden is de volgende: bij de genoemde organisaties staat het openbaar vervoer en het historisch materieel centraal en wordt er met 100% liefde en inzet gewerkt!

Aat. | 18-10-2011
Een knap staaltje van restaureren. Sorry, mensen dat ik dit blijft zeggen. De TS en Tramwerk weten van wanten. M.a.w. niet zeuren maar doen!!!!! Het is te hopen dat er in 2014 ook mooi gerestaureerd trammateriaal op de baan verschijnt. Als ik naar het materiaal van het Haagse trammuseum kijk, vrees ik met bange vrezen.

coos | 18-10-2011
Voor foto's van de rit van deze paardentram vanuit remise Lijsterbesstraat over het Haagse tramnet zie: digitaletram.nl

Adje | 18-10-2011
Zie voor filmpjes: http://www.youtube.com/tramwerk
dank - dank - dank

Adje | 18-10-2011
Knap restauratiewerk, dat mag ook gezegd!

John van den Berg | 18-10-2011
Schitterend met die contrasterende witte paarden er voor mooi voor een trouwerij.Dan maak je zeker een grandiose in druk,je zou haast opnieuw willen trouwen.

aldo markus | 17-10-2011
Mooi hè. Ik heb er (net ) geen herinnering meer aan.

Kort voor de electrificatie van UTRECHT-DE BILT-ZEIST in 1907 was er nog iets bijzonders in de exploitatie. De gemeente Utrecht had het traject van de NCS binnen de stad al geëlectrificeerd en reed hier met GTU-lijn 4 (BILTSTRAAT-CS). De electrische werd echter gehinderd door de langzamere paardentrams. De oplossing: Bij de huidige halte Biltstraat/Oorsprongpark werd het paard uitgespannen en de tram aan lijn 4 gekoppeld! De reizigers konden blijven zitten.

Hans Klomp | 17-10-2011
Beste Tiktak,
De enige wagen die nog enigzins de sfeer van 1864 kan oproepen is paardentram no. 7 van de Brusselse tram zoals die in het museum van Tervuren staat. Deze wagen dateert uit 1868 en heeft een imperiaal.
Uit 1873 dateert de eveneens in Tervuren staande paardentram No 31. Dit is de oorspronkelijk Haagse wagen No. 11 van de serier 4-11.
Deze wagen is al in 1874/5 naar Brussel verkocht.
Ik heb de beide wagens nog deze zomer gezien; ze zijn zeer fragiel dus een optreden in 2014 lijkt me niet "evident".

Charles | 17-10-2011
Prachtig; schitterend. Neem aan dat remise begin- en eindpunt zal moeten geweest zijn.
Kijk al uit naar een mogelijke video; als dat er is natuurlijk.

Tiktak | 17-10-2011
Vast aan het oefenen voor het jaar 2014 ( 150 jaar gelede de eerste tram in Den Haag)

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0161


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 18 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!